You are on page 1of 4

AmberWatkins

RaulIbarra
AmyStubenfoll
TomBarcik

3/15/16:DaylightAvailability:PlanningforDaylighting

Inovercastsky,wouldyougetmorelightfromwhichofthethreepositions?
Skylight>window
Onacleardayitdependsontimeofday
Layingonananglemakesyoumoretan
Whydowehavesidewindows?
Views
Daylightpredictiontoolsoftendonttakecontextintoconsideration
Localcontextisextremelyimportantwhenmeasuringdaylight
Daylightdataisderivedfromsolarradiationdata
DAYLIGHTSOURCES :

Clearsky
Brightestaroundthesunanddimmestoppositeofit
Horizonliesbetweenthosetwoextremes
CloudCover<30%
Intermediatesky
CIEissomewhathazy
Sunisnotasbrightaswiththeclearsky
thebrightnesschangesarenotdrastic
Overcastsky
luminancechangeswithaltitude
Usedwhenmeasuringdaylightfactors
Canbemodeledunderanartificialsky
Partlyovercast:Inbetween30and70%cloudcover
CIEOvercast:cloudcoverover70%
Uniformsky:
Uniformluminancethatdoesnotchangewithaltitudeorazimuth
CharacteristicsofCIEsky(overcast)
Uniformluminanceatanygivenaltitudeangle
OrientationdoesnotmatterwhendesigningwithCIEsky
Brightnessofskyincreasesasyougoupanddecreasesasyougodown

CharacteristicsofClearSky
Characterizedbycloudcoverlessthan30%
Darkestspotonacleardayisoppositeofwherethesunis

PartlyCloudySky:
SkyLuminanceDistribution:3Dgraph,skysimulators

SolarAngles :
SolarAltitude(Elevation)Angle :Sunheight,heightangle,solaraltitudeangleorelevationisthe
anglebetweenalinethatpointsfromthesitetowardsthecenterofthesunandthehorizon.

SolarAzimuthAngle: Thesolarazimuthangleismostoftendefinedastheanglefromthe
observertothesunprojectedonthegroundandthelinefromtheobserverdueSouth.Positive
azimuthindicatessunisEastofSouth,negativeazimuthindicatesthesunisWestofSouth.
Othersdefinesolarazimuthastheanglefromduenorthinaclockwisedirectionaswell.

FaadeAzimuthAngle(FaadeBearingAngle) :Itisthehorizontalbetweentheperpendicularto
thefacadeofabuildingandtheprojectionofthesunontheground.Atnoonthefacadeazimuth
angleonthesouthwallis0,ontheeastwallitis90.Whenthesunrisestheangleontheeast
wallisthelargest.

PlanningforSolarAccessandShading :
HIJ=SolarAltitudeAngle
ABC=ProfileAngle
Insectiondrawings,theshadingangleshownistheprofileangle
Tan(Profile)=Tan(Alt)/Cos(Az )
bldg

OverhangDesign:
D=H T/Tan(P)
H =H
T +H
1 2

SlopingOverhangDesign:
D=H*Cos(P)/Sin(C)*CosB
L=H/Tan(ALT)

CompositeShadow: Ashadowthatcombinesallofthepossibleshadows(morning,noon,and
afternoonshadows)throughoutthedayonagivenwindow.Importantforplanningthe
placementsofbuildingssothattheydonotimpedeoneachothersshadows(ie:housesina
neighborhood.)

Shadowsonaslopingtopography:
D=H/tan(P)+tan(S)

SunlightPenetration:(tocalculatethesizeofsunpatchonthefloorofinterior).
L=H/Tan(ALT)

DaylightComponents :
DirectIlluminance(sunonly):theamountoflightyougetfromthesolardisk
DiffuseIlluminance(skyonly):theamountoflightyougetfromthesky
GLobalIlluminance(Direct+Diffuse)
Tofindamountoflightoneastorwestfacadethefacadeazimuthangleis90
Thehigherthesunthemoresunlightyouwillgetontheroofandviceversa

DeterminingExteriorDaylightIlluminance
Step1:Determinesolarangles
Solaraltitudeangle
Facadeazimuthangle(bearingangle)
Step2:DetermineIlluminanceLevelsfromIEScharts.(chartsaredifferentbasedontypeof
illuminance,typeofsky,typeofsurface)

Duringovercastskyalllightisdiffusenotdirect
Fullsky:morecommoninruralareas
Halfskymorecommoninurbanareas

12QUESTIONS :

1.(T/F)Youwouldgetmorelightfromawindowthanaskylightonanovercastday.
False
2.(T/F)Atnoon,thesolarAltitudeisatitsmaximumandthesolarAzimuthmaxisatnoon.
True
3.WhichisNOTadaylightsource?
a. Clearsky
b. Intermediatesky
c. OvercastSky
d. CloudySky
e. UniformSky
Answer:D
4.(T/F)Duringaclearsky,cloudcoverisover30%
False
5.Atwhattimeisthefacadeazimuthangleonthesouthwall0degrees?
a. Sunrise
b. Noon
c. Sunset
Answer:B

6.Insectiondrawingswhatsunangleisshown?
Answer:Profileangle

7.(T/F)GlobalIlluminanceisthesumofDirectIlluminanceandDiffuseIlluminance.
True

8.Inaruralarea,wouldyoutypicallytakeintoaccountthefullskyorthehalfsky?
Answer:fullsky

9.Whatdoyoucalltheshadowthatisthesumofallothershadowsthroughoutthedayonany
givenwindow?
Answer:CompositeShadow

10.(T/F)ACIEOvercastskyhascloudcoverbetween30and70%.
Answer:False
11.(T/F)Thesolarazimuthangleistheanglefromtheobservertothesunprojectedonthe
groundandthelinefromtheobserverdueSouth.
Answer:True
12.Whatarethedaylightingcomponents?
Answer:Directilluminance(sunonly):theamountoflightyougetfromthesolar
disk,Diffuseilluminance(skyonly):theamountoflightyougetfromthesky,Global
illuminance:direct+diffuse