You are on page 1of 20

FIITJEE

PHYSICS, CHEMISTRY & MATHEMATICS

SET - A CODE: PAPER - 2

Time Allotted: 3 Hours Maximum Marks: 243

 Please read the instructions carefully. You are allotted 5 minutes specifically for
this purpose.
 You are not allowed to leave the Examination Hall before the end of the test.

INSTRUCTIONS
Caution: Question Paper CODE as given above MUST be correctly marked in the answer
BATCHES – 1416

OMR sheet before attempting the paper. Wrong CODE or no CODE will give wrong results.

A. General Instructions
1. Attempt ALL the questions. Answers have to be marked on the OMR sheets.
2. This question paper contains Three Parts.
3. Part-I is Physics, Part-II is Chemistry and Part-III is Mathematics.
4. Each part is further divided into three sections: Section-A, Section-B & Section-C
5. Rough spaces are provided for rough work inside the question paper. No additional sheets will be
provided for rough work.
6. Blank Papers, clip boards, log tables, slide rule, calculator, cellular phones, pagers and electronic
devices, in any form, are not allowed.

B. Filling of OMR Sheet


1. Ensure matching of OMR sheet with the Question paper before you start marking your answers on
OMR sheet.
2. On the OMR sheet, darken the appropriate bubble with HB pencil for each character of your Enrolment
No. and write in ink your Name, Test Centre and other details at the designated places.
3. OMR sheet contains alphabets, numerals & special characters for marking answers.

C. Marking Scheme For All Three Parts.


(i) Section-A (01 – 08) contains 8 multiple choice questions which have only one correct answer. Each
question carries +3 marks for correct answer and – 1 mark for wrong answer.
Section-A (09 – 12) contains 4 multiple choice questions which have one or more than one correct
answer. Each question carries +4 marks for correct answer. There is no negative marking.
Section-A (13 – 17) contains 2 paragraphs. Based upon paragraph, 3 and 2 multiple choice
questions have to be answered. Each question has only one correct answer and carries
+4 marks for correct answer and – 1 mark for wrong answer.
(ii) Section-B (01) contains 1 Matrix Match Type question containing statements given in 2 columns.
Statements in the first column have to be matched with statements in the second column. Each
question carries +6 marks for all correct answer. For each correct row +1 mark will be awarded.
There may be one or more than one correct choice. No marks will be given for any wrong match in
any question. There is no negative marking.
(iii) Section-C (01 – 05) contains 5 Numerical based questions with single digit integer as answer,
ranging from 0 to 9 and each question carries +3 marks for correct answer. There is no negative
marking.
Name of the Candidate :____________________________________________

Batch :____________________ Date of Examination :___________________

Enrolment Number :_______________________________________________

FIITJEE LTD. GORAKHPUR CENTRE, PRABHA COMPLEX, CHHATRA SANGH CHOURAHA, GORAKHPUR-273001. CONTACT: 9889013567,
TWO YEAR CRP(1416) ADV-2 2

P
PAAR
RTT –– II :: P
PHHY
YSSIIC
CSS
SECTION – A
(Single Correct Choice Type)
This section contains 8 multiple choice questions. Each question has four choices (A), (B),
(C) and (D) out of which ONLY ONE is correct.
1. A wall has two layers A and B , each made of different material. Both the layers have the same
thickness . The thermal conductivity for A is twice that of B. Under steady state , the temperature
difference across the whole wall is 36 C. Then the temperature difference across the layer A is
(a) 6C (b) 12C
(c) 18C (d) 24C

2. The pressure p of a gas is plotted against its absolute temperature T for two different constant
volumes V1 and V2 where V1 > V2. p is plotted on the y-axis and T on the x-axis.
(a) The curve for V1 has greater slope than the curve for V2.
(b) The curve for V2 has greater slope than the curve for V1.
(c) The curves must intersect at some point other than T=0.
(d) The curves have the same slope and do not intersect.

3. An iron rod of length L cross section A and young modulus Y is pulled by a force F, from both the
ends 2so as to produce an elongation e. The elastic energy stored2in the deformed rod will be
F L F L
(a) AY (b) 2AY
F2
2
(c) 2A Y (d) None of these

4. A transverse periodic wave on a string with a linear mass density of 0.200 kg/m is described by
the following equation
Y = 0.05 sin(420t-21.0x)
Where x and y are in meters and t is in seconds Tension in the string is
(a) 32 N (b) 42 N
(c) 66 N (d) 80 N

Rough work

FIITJEE LTD. GORAKHPUR CENTRE, PRABHA COMPLEX, CHHATRA SANGH CHOURAHA, GORAKHPUR-273001. CONTACT: 9889013567,
TWO YEAR CRP(1416) ADV-2 3

5. A rigid body can be hinged about any point on the x-axis . When it is hinged such that the hinge is
at x, the moment of inertia given by

I  2x 2  12 x  27

The x-coordinate of centre of mass is


(a) x = 2 (c) x =0
(c) x =1 (d) x = 3

6. Two holes as shown in the figure are cut in a metal sheet. The distance between the centre of
holes will (on heating)

(a) increase (b) decrease


(c) remain constant
(d) may either increase or decrease depending on the positions of the holes on the sheet initial
dimensions
y  A sinkx  t 
7. A wave travelling in a stretched string is described by the equation . The
maximum particle velocity is
(a) A (b)  / k

(c) d / dk (d) x/t

8. A ball is projected from ground with a velocity  at an angle  to the vertical . On its path it makes
an elastic collision with a vertical wall and returns to ground . The total time of flight of the ball is
2v sin  2v cos 
g g
(a) (b)
v sin 2 v cos 
g g
(c) (d)

Rough work

FIITJEE LTD. GORAKHPUR CENTRE, PRABHA COMPLEX, CHHATRA SANGH CHOURAHA, GORAKHPUR-273001. CONTACT: 9889013567,
TWO YEAR CRP(1416) ADV-2 4

(Multiple Correct answers Type)


This section contains 4multiple choice questions. Each question has four choices
(A), (B), (C) and (D) out of which ONE OR MORE may be correct

2 2
9. The function x  A sin t  B cos t  C sin t cos t represent SHM for which of the option(S)
CC  0 
(a) For all value of A,B and (b) A =B, C =2B
(c) A = - B, C = 2B (d) A =B ,C = 0

10. The displacement (in m) of a particle of mass 100g from its equilibrium position is given by the
y  0.01sin 2t  0.4
equation :

(a) the time period of motion is 1 sec (b) the time period of motion 1/7.5 sec
2 2
(c) the maximum acceleration of the partial is 0.04 m / s
(d) the force acting on the particle is zero when the displacement is 0.05 m

11. The following are the P-V diagrams for cyclic processes for a gas . In which of these processes is
heat absorbed by the gas ?
(a) (b)

P V

V P
(c) (d)

P V

V P

Rough work

FIITJEE LTD. GORAKHPUR CENTRE, PRABHA COMPLEX, CHHATRA SANGH CHOURAHA, GORAKHPUR-273001. CONTACT: 9889013567,
TWO YEAR CRP(1416) ADV-2 5

12. An ideal gas is taken from the state A (pressure P, volume V) to the state B (pressure P/2,
volume 2V) along a straight line path in the P – V diagram . Select the correct statement(s) from
the following :
(a) The work done by the gas in the process A to B exceeds the work that would be done by it if
the system were taken from A to B along the isotherm .
(b) In the T – V diagram , the path AB becomes a part of a parabola
(c) In the P – T diagram , the path AB becomes a part of a hyperbola
(d) In going from A to B , the temperature T of the gas first increases to a maximum value and
then decreases .
(Paragraph Type)
This section contains 3 paragraphs based upon paragraph 3 and 2 multiple choice
questions have to be answered. Each of these questions has four choices (A), (B), (C) and
(D) out of WHICH ONLY ONE is correct.
Paragraph for Question Nos. 13 to 15
The system shown in figure consists of three springs and two rods as shown . The temperature of
the rods is increased by T . The springs are initially relaxed. There is no friction . The coefficient
of linear expansion of the material of rods is equal to  .

13. The energy stored in springs S1 is


81 2 27
kL2  2 T  kL2  2 T 
2

(a) 484 (b) 242

81 2 2 49 2
kL  T 
2
kL2  2 T 
(c) 242 (d) 484

14. The energy stored in springs S2 is


81 2 27
kL2  2 T  kL2  2 T 
2

(a) 484 (b) 242

81 2 2 49 2
kL  T 
2
kL2  2 T 
(c) 242 (d) 484

Rough work

FIITJEE LTD. GORAKHPUR CENTRE, PRABHA COMPLEX, CHHATRA SANGH CHOURAHA, GORAKHPUR-273001. CONTACT: 9889013567,
TWO YEAR CRP(1416) ADV-2 6

15. The energy stored in springs S3 is


81 2 27
kL2  2 T  kL2  2 T 
2

(a) 484 (b) 242


81 2 2 49 2
kL  T 
2
kL2  2 T 
(c) 242 (d) 484

Paragraph for Question Nos. 16 to 17


50
y  10  2 sin 2(1000 t  x
y(x,t) equation of a longitudinal wave is given as 17 ) (All SI units)

16. At t =0 , change in pressure is maximum at x = ……………m.


(a) 0.34 (b) 0.255
(c) 0.085 (d) All of these

17. If density of the gas is 10-3 kg/m3, find the pressure amplitude
(a) 200.62 N/m2 (b) 421.24N/m2
(c) 100.26N/m2 (d) 21.36N/m2
SECTION–B
MatrixMatch Type
p q r s
This Section contains 1 question. Each question has four statements (A,
q
B, C and D) given in Column I and four statements (p, q, r and s ) in A p r s

Column II. Any given statement in Column I can have correct matching with B p q r s

ONE or MORE statement(s) given in Column II. For example, if for a given C p q r s

question, statement B matches with the statements given in q and r, then for D p q r s
the particular question, against statement B, darken the bubbles
corresponding to q and r in the ORS.

1. In SHM match the following .


Column – I Column -II
(a) Acceleration-displacement graph (p) Parabola
(b) Velocity –acceleration graph (q) Straight line
(c) Acceleration-time graph (r) Circle
(d) Velocity-time graph (s) None

Rough work

FIITJEE LTD. GORAKHPUR CENTRE, PRABHA COMPLEX, CHHATRA SANGH CHOURAHA, GORAKHPUR-273001. CONTACT: 9889013567,
TWO YEAR CRP(1416) ADV-2 7

SECTION–C
(Integer Type)
This section contains 5questions. The answer to each question is a single-digit integer,
ranging from 0 to 9. The correct digit below the question number in the ORS is to be bubbled.
1. A cart is moving towards a fixed target with speed of  m/s. A gun mounted on cart fires bullets at
the rate of 5 per second . If number of the bullets received at target per second is 6 then find the
 
value of if bullets are moving with .

2. A cube of wood supporting 200 gm mass just floats in water. When the mass is removed , the
cube rises by 2cm. What is the side of cube ?(in 10-1 m)
3. Two identical conducting rods are first connected independently to two vessels , one containing
water at 1000C and the other containing ice at 00C . In the second case , the rods are joined end
to end and connected to the
q1 same vessels . Let q1 and q2 be the rate of melting of ice in two cases
q2
respectively. The ratio of is x. Find value of x .

4. An ambulance blowing a siren of frequency 700 Hz is travelling slowly towards vertical reflecting
wall with a speed of 2 m/s . The speed of sound is 350 m/s . How many beats are heard per sec
to the driver of the ambulance ?
5. Two identical containers joined by a small pipe initially contain the same gas at pressure p0 and
absolute temperature
x
T0. One container is now is heated to 2T0. The common pressure of the
p0
gases will be 3 . Find value of x.

Rough work

FIITJEE LTD. GORAKHPUR CENTRE, PRABHA COMPLEX, CHHATRA SANGH CHOURAHA, GORAKHPUR-273001. CONTACT: 9889013567,
TWO YEAR CRP(1416) ADV-2 8

P
PAAR
RTT –– IIII :: C
Chheem
miissttrryy
SECTION – A
(Single Correct Choice Type)
This section contains 8 multiple choice questions. Each question has four choices (A), (B),
(C) and (D) out of which ONLY ONE is correct.

1. Incorrect statement about chlorobenzene is :-


a. It gives meta nitro product on nitration
b. Chloro is ortho para directing
c. Chlorine donates electron to the ring via resonance
d. Chlorine shows –I effect

2. In free radical chlorination and bromination of alkane the correct statement regarding the transition
state of both the reaction is:-
a. In bromination transition state is reached early than that reached in chlorination
b. In bromination during transition state alkane has less free radical character
c. In bromination during transition state alkane has more free radical character
d. In bromination during transition state alkane has same free radical character as that of
chlorination

3. Major product of the following reaction is


NH2

Br
NH2 NH2 NH2 NH2
Br Br Br Br

Br Br Br Br
a. Br b. Br c. Br d. Br

4. Which molecule among the following listed compound has least angle strain
a. cyclopropane
b. cyclobutane
c. cyclopentane
d. cyclohexane

Rough work

FIITJEE LTD. GORAKHPUR CENTRE, PRABHA COMPLEX, CHHATRA SANGH CHOURAHA, GORAKHPUR-273001. CONTACT: 9889013567,
TWO YEAR CRP(1416) ADV-2 9

5. The most acidic compound from the following listed compound is

a. b. c. . d.

HOH
COOH
HOOC
6. HOH can be best represented as
OH H

COOH
COOH COOH
H OH
H OH
a) H OH b) COOH

H OH

COOH COOH

c) H OH d) None of the above

7. following statements hold for E2 ellimination of cyclohexyl bromide


a) Less substituted product is formed
b) It has a syn peri planar transition state
c) It undergoes E2 ellimination at a slower rate since the conformation adopted is thermodynamically
stable
d) It undergoes E2 ellimination at a faster rate since the conformation adopted is thermodynamically
stable

8. The enthalpy of neutralization of a strong acid by strong base is -57.32kj/mol. The enthalpy of
formation formation of water is -285.84kj/mol. The enthalpy of formation of hydroxyl ion is
a. +228.52kj/mol b. -114.26kj/mol c. -228.52 kj/mol d. +114.26kj/mol

Rough work

FIITJEE LTD. GORAKHPUR CENTRE, PRABHA COMPLEX, CHHATRA SANGH CHOURAHA, GORAKHPUR-273001. CONTACT: 9889013567,
TWO YEAR CRP(1416) ADV-2 10

(Multiple Correct answers Type)


This section contains 4multiple choice questions. Each question has four choices
(A), (B), (C) and (D) out of which ONE OR MORE may be correct

COOH

OH if A, B, C are the species present at pH 7, 12, 3 respectively then


COOH COO

a) A is OH b)B is OH

COOH COO

c) C is OH d)A is OH

10. . Following conditions holds for a reaction profile diagram


a) More stable species are formed later than the less stable ones
b) Less stable species has more activation energy
c) There are 4 transition state for three intermediates
d) For an exothermic reaction product has more energy than the reactant

Rough work

FIITJEE LTD. GORAKHPUR CENTRE, PRABHA COMPLEX, CHHATRA SANGH CHOURAHA, GORAKHPUR-273001. CONTACT: 9889013567,
TWO YEAR CRP(1416) ADV-2 11

11. following statements holds for carbenes


a) Triplet carbenes show greater stereoselectivity than singlet carbenes
b) For CH2 carbene triplet state is more stable than singlet state
c) For CCl2 carbene triplet state is more stable than singlet state
d) Addition of an inert solvent in carbene reaction lowers its stereoselectivity

12. Identify the false statement from the following listed statements
a) Chirality is necessary for optical activity
b) Meso compounds are optically inactive although they lack center of symmetry
c) Sulphonation of benzene shows isotopic effect
d) Aromaticity can be deduced from heat of hydrogenation data

(Paragraph Type)
This section contains 3 paragraphs based upon paragraph 3 and 2 multiple choice
questions have to be answered. Each of these questions has four choices (A), (B), (C) and
(D) out of WHICH ONLY ONE is correct.

Paragraph for Question Nos. 13 to 15

Alkenes and alkynes undergo electrophilic addition with halogens (X2) and hypohalous acids
(HOX) in a stereospecific manner with anti addition . On the other hand , the reactions of alkenes
and alkynes with cold dilute KMnO4 occur in a stereospecific syn manner.

13. cis-But-2-ene reacts with Br2 in CCl4 to form


(a) (2R,3S)-2,3-dilbromobutane (b) (2R,3R)-2,3-dilbrombutane
(c)(2S,3S)-2,3-dibromobutane (d) an equimolar mixture of (b) and (c)

14. consider the following sequence of reactions

Rough work

FIITJEE LTD. GORAKHPUR CENTRE, PRABHA COMPLEX, CHHATRA SANGH CHOURAHA, GORAKHPUR-273001. CONTACT: 9889013567,
TWO YEAR CRP(1416) ADV-2 12

15.

Paragraph for Question Nos. 16 to 17


An acyclic hydrocarbon P gave acetone as the only productthrough the following sequence of reaction, in
which Q is an intermediate
1. dil. H2SO4/HgSO4 1. cono. H2SO4 O
P Q 2
(C6H10) 2. NaBH4/ ethanol 2. O3
3. dil. acid 3. Zn/H2O
16. P is

a.
b.
c. d. H

17. Q is
OH OH OH OH
b. d.
a. H c. H

Rough work

FIITJEE LTD. GORAKHPUR CENTRE, PRABHA COMPLEX, CHHATRA SANGH CHOURAHA, GORAKHPUR-273001. CONTACT: 9889013567,
TWO YEAR CRP(1416) ADV-2 13

SECTION–B
MatrixMatch Type
p q r s
This Section contains 1 question. Each question has four statements (A,
q
B, C and D) given in Column I and four statements (p, q, r and s ) in A p r s

Column II. Any given statement in Column I can have correct matching with B p q r s

ONE or MORE statement(s) given in Column II. For example, if for a given C p q r s

question, statement B matches with the statements given in q and r, then for D p q r s
the particular question, against statement B, darken the bubbles
corresponding to q and r in the ORS.

a) OCH3 p) Electron withdrawing via resonance


b) Halogens q) Electron donating via resonance
c) Nitro r) Electron withdrawing via inductive effect
d) COOH s) Electron donating via inductive effect

SECTION–C
(Integer Type)
This section contains 5questions. The answer to each question is a single-digit integer,
ranging from 0 to 9. The correct digit below the question number in the ORS is to be bubbled.
1. No. of meso compounds for the above mentioned structure is

A g  Bg  Cg


2. Half-life for the zero order reaction and half –life for the first order
Xg  Yg  Zg
reaction is equal . If completion time for the zero order reaction is 13.86 min, ten
Xg  Yg  Zg
calculate the rate constant (in hr-1) for the reaction .

Rough work

FIITJEE LTD. GORAKHPUR CENTRE, PRABHA COMPLEX, CHHATRA SANGH CHOURAHA, GORAKHPUR-273001. CONTACT: 9889013567,
TWO YEAR CRP(1416) ADV-2 14

3. 5 litre vessel contains 2 moles of each of gases A and B at equilibrium . IF 1 mole each of A and B
are removed . Calculate KC for the reaction A(g) B(g).

C2H2 g  H2 g  C2H4 g 1


4. Given : H  175kJmol
H0f C2H4 ,g  50kJmol1; H0f H2 O,l   280kJmol1; H0f CO2 g   390kJmol1
H
257
If H is enthalpy of combustion (in kJ mol-1) of C2H2(g), then calculate the value of .

5. A solution of weak acid HA was titrated with base NaOH . The equivalent point was reached when
40 mL of 0.1 M NaOH has been added. Now 20 mL of 0.1 M HCl were added to titrated solution , the
pH was found to be 5.0 . What will be the pH of the solution obtained by mixing 20 mL of 0.2 M
NaOH and 20 mL of 0.2 M of HA ?

Rough work

FIITJEE LTD. GORAKHPUR CENTRE, PRABHA COMPLEX, CHHATRA SANGH CHOURAHA, GORAKHPUR-273001. CONTACT: 9889013567,
TWO YEAR CRP(1416) ADV-2 15

P
PAAR
RTT –– IIIIII :: M
Maatthheem
maattiiccss
SECTION – A
(Single Correct Choice Type)
This section contains 8 multiple choice questions. Each question has four choices (A), (B),
(C) and (D) out of which ONLY ONE is correct.

1. Total number of divisors of n = 35. 57. 79 that are of the form


4  1,   0 , is equal to
(A) 240 (B) 30 (C) 120 (D) 15

2. Total number of positive integral solutions of x1 + x2 + x3  10 , is equal to


(A) 11C3 (B) 9C3 (C) 12C3 (D) 10C3

3. Total number of integers ‘n’ such that 2  n  2000 and H.C.F of n and 36 is one, is equal to
(A) 666 (B) 667 (C) 665 (D) none of these
2 2
x y
 1
4. Normal drawn to the ellipse 16 9 at the point P(θ) meets the ellipse again at point Q(2θ),

value 16
of cosθ can be 1 19
  
(A) 23 (B) 2 (C) 23 (D) none of these
2 2
x y
 1
5. Tangent drawn to the ellipse 36 9 at the point ‘P’ meets the y-axis at A and normal drawn
27
to the ellipse at point ‘P’ meets the x-axis at B. If area of triangle OAB is 4 sq. units, then

eccentric
 angle of point ‘P’ is 
(A) 6 (B) 3 (C) 4 (D) None of these
x2 y 2
6. Angle between tangents drawn from the point
P  
3,1
to the hyperbola 9

5
1
is equal to
   
(A) 3 (B) 6 (C) 4 (D) 2

Rough work

FIITJEE LTD. GORAKHPUR CENTRE, PRABHA COMPLEX, CHHATRA SANGH CHOURAHA, GORAKHPUR-273001. CONTACT: 9889013567,
TWO YEAR CRP(1416) ADV-2 16

7. R triangle, cosA + cosB + cosC


In any R is always equal to r r
1 1
(A) r (B) r (C) R (D) R

 1 1 1 1
B  2
 2 2 2
8. If in the triangle ABC, 2 , then r1 r2 r3 r is equal to
4b 2 2b 2 8b2 b2
2 2 2 2 2 2 2 2
(A) a c (B) a c (C) a c (D) a c

(Multiple Correct answers Type)


This section contains 4multiple choice questions. Each question has four choices
(A), (B), (C) and (D) out of which ONE OR MORE may be correct

9. Which of the following equation in parametric form can represent a hyperbola, where t is a
a  1
parameter b  1 tx y x ty
x t   & y  t    t 0&  1 0
2 t 2 t
(A) (B) a b a b

(C)
x  e t  e  t & y  e t  e t 2 2 2
(D) x  6  2 cos t & y  2  4 cos t / 2

10. There exists a triangle


 satisfying 
b sin A  a, A  b sin A  a, A 
(A) 2 (B) 2
 
b sin A  a, A  b sin A  a, A  ,b  a
(C) 2 (D) 2

11.  ABC
If a right angled of maximum area is inscribed in a circle of radius R with inradius r &
exradii r1,r2,r3, then
1 1 1 2 1
   rR s  1 2 R  
2 r r r R 2
(a) area = 2 R (b) 1 2 3
(c) (d)

Rough work

FIITJEE LTD. GORAKHPUR CENTRE, PRABHA COMPLEX, CHHATRA SANGH CHOURAHA, GORAKHPUR-273001. CONTACT: 9889013567,
TWO YEAR CRP(1416) ADV-2 17

x y
12.  1
A tangent of slope 2 to the ellipse 36 49 has an intercept on the y – axis of length

 2 58 193  193
(a) (b) (c) 2 58 (d)

(Paragraph Type)
This section contains 3 paragraphs based upon paragraph 3 and 2 multiple choice
questions have to be answered. Each of these questions has four choices (A), (B), (C) and
(D) out of WHICH ONLY ONE is correct.
Paragraph for Question Nos. 13 to 15
A point P moves such that sum of the slopes of the normal drawn from it to the hyperbola xy=16 is
equal to the sum of ordinates of feet of normal . The locus of P is a curve C.

13. The equation of the curve C is


x 2  4y x 2  16y
(a) (b)
x 2  12y y 2  8x
(c) (d)

14. If the tangent to the curve C cuts the coordinate axes at A and B , then the locus of the middle point
of AB is
x 2  4y x 2  2y
(a) (b)
x 2  2y  0 x 2  4y  0
(c) (d)

15. Area of the equilateral triangle , inscribed in the curve C, having one vertex as the vertex of curve C
is
(a) 772 3 sq. units (b) 776 3 sq. units
(c) 760 3 sq. units (d) 768 3 sq. units

Paragraph for Question Nos. 16 to 17


x x
Consider the inequality 9  a3  a  3  0, where a is a real parameter.

16. The given inequality has at least one negative solution for a 
(a)
 ,2 (b)
3,  
(c)
 2,  
(d) (2 ,3)

Rough work

FIITJEE LTD. GORAKHPUR CENTRE, PRABHA COMPLEX, CHHATRA SANGH CHOURAHA, GORAKHPUR-273001. CONTACT: 9889013567,
TWO YEAR CRP(1416) ADV-2 18

17. The given inequality has at least one positive solution for a 
(a)
 ,2 (b)
3, )
(c)
2,   (d)
 2,  

SECTION–B
MatrixMatch Type
p q r s
This Section contains 1 question. Each question has four statements (A,
B, C and D) given in Column I and four statements (p, q, r and s ) in A p q r s

Column II. Any given statement in Column I can have correct matching with B p q r s

ONE or MORE statement(s) given in Column II. For example, if for a given C p q r s

question, statement B matches with the statements given in q and r, then for D p q r s
the particular question, against statement B, darken the bubbles
corresponding to q and r in the ORS.

18.
Column I(Equation)  Column
  II(Solution)

x  n    n  n  Z
(a) cos2 2x  cos2 x  1 (p)  4  6
n
(b) cos x  3 sin x  3 (q) x ,n  Z
3

(c)  
1  3 tan2 x  1  3 tan x (r) x  2n  1 , n  Z
6
   
(d) tan 3 x  tan 2 x  tan x  0 (s) x  2n    2n  n  Z
 2  6

Rough work

FIITJEE LTD. GORAKHPUR CENTRE, PRABHA COMPLEX, CHHATRA SANGH CHOURAHA, GORAKHPUR-273001. CONTACT: 9889013567,
TWO YEAR CRP(1416) ADV-2 19

SECTION–C
(Integer Type)
This section contains 5questions. The answer to each question is a single-digit integer,
ranging from 0 to 9. The correct digit below the question number in the ORS is to be bubbled.
k 13
1. In a triangle ABC, a=5 , b =4 and c= 3. G is centroid . Circumradius of triangle GAB is 12 . Find
value of k ?
x 2  6x  y 2  4
2. The no of ordered pairs of integers (x,y), satisfying the equation is
2 2 2
4x  4   25 y  100 4x  1  y 2  4
3. Angle subtended by common tangents of two ellipses and

at origin is k find k .
x2 y2
 2 1
2 x 2  y 2  4x  1  0
4. If a tangent of slope 2 of the ellipse a b is normal to the circle , then

the maximum value of a.b is


x 2  y 2 sec 2   5 3 times the eccentricity of the ellipse
5. IF the eccentricity of hyperbola is

2 2 2
x sec   y  25
then the value of  if k find k .

Rough work

FIITJEE LTD. GORAKHPUR CENTRE, PRABHA COMPLEX, CHHATRA SANGH CHOURAHA, GORAKHPUR-273001. CONTACT: 9889013567,
TWO YEAR CRP(1416) ADV-2 20

FIITJEE COMMON TEST


(C LOT)
PHASE TEST-III (PAPER2) Paper Code
ANSWER KEY SET-A
PART – I (PHYSICS) PART – II (CHEMISTRY) PART – III (MATHS)
SECTION-A SECTION-A SECTION-A
1. B 1. A 1. A
2. B 2. C 2. D
3. B 3. D 3. A
4. D 4. D 4. D
5. D 5. B 5. C
6. A 6. C 6. D
7. A 7. C 7. C
8. B 8. C 8. C
9. BC 9. CD 9. ACD
10. AC 10. BCD 10. AD
11. ABC 11. BD 11. BD
12. ABD 12. AB 12. B
13. C 13. D 13. B
14. A 14. A 14. C
15. B 15. B 15. D
16. A 16. D 16. D
17. D 17. C 17. C
18. A-Q ; B-S; C-S; D-S 18. A-Q,R ; B-Q,R; C-P,R; 18. A- R; B-S; C-P; D-Q
1. 6 D-P,R 1. 5
2. 1 1. 7 2. 8
3. 4 2. 6 3. 2
4. 8 3. 1 4. 4
5. 4 4. 5 5. 4
5. 9

FIITJEE LTD. GORAKHPUR CENTRE, PRABHA COMPLEX, CHHATRA SANGH CHOURAHA, GORAKHPUR-273001. CONTACT: 9889013567,