You are on page 1of 19

BỘ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI TUYỂN SINH ĐẠI HỌC NĂM 2012

ĐỀ CHÍNH THỨC Môn: TIẾNG ANH; Khối A1


(Đề thi có 06 trang) Thời gian làm bài: 90 phút, không kể thời gian phát đề
Mã đề thi: 794

ĐỀ THI GỒM CÓ 80 CÂU (TỪ QUESTION 1 ĐẾN QUESTION 80)


Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is CLOSEST in meaning to
each of the following questions.
Question 1: She did not study hard enough to win the scholarship.
A. Winning the scholarship did not make her study harder.
B. She could have won the scholarship if she had studied harder.
C. She studied hard but she could not win the scholarship.
D. It was very hard for her to win the scholarship.
Question 2: “Please accept my apology for arriving late,” said Janet to her employer.
A. Janet quickly made an apology and the employer accepted it.
B. Janet apologised to her employer for her late arrival.
C. Janet had to make an apology because her employer demanded it.
D. Janet thought she would apologise to her employer for arriving late.
Question 3: To my surprise, the stranger knew my name.
A. It surprised the stranger that I knew his name.
B. What surprised me most was the stranger’s name.
C. I was surprised that the stranger knew my name.
D. My name was the only thing the stranger knew.
Question 4: Soil erosion is a result of forests being cut down carelessly.
A. That forests are being cut down carelessly results from soil erosion.
B. That forests are being cut down carelessly leads to soil erosion.
C. Soil erosion results in forests being cut down carelessly.
D. Soil erosion contributes to forests being cut down carelessly.
Question 5:Walking on the grass in the park is not permitted.
A. We must not walk on the grass in the park.
B. You can walk on the grass in the park if you want to.
C. We do not have to walk on the grass in the park.
D. People like walking on the grass in the park.
Question 6: She prefers going to the library to staying at home.
A. She does not like either going to the library or staying at home.
B. She stays at home instead of going to the library.
C. She likes nothing better than going to the library.
D. She would rather go to the library than stay at home.
Question 7: Fiona has been typing the report for an hour.
A. Fiona finished the report an hour ago.
B. It took Fiona an hour to type the report.
C. Fiona will finish typing the report in an hour.
D. It is an hour since Fiona started typing the report.
Question 8: No matter how hard Fred tried to lose weight, he did not succeed.
A. It did not matter whether Fred could lose weight.
B. Fred tried very hard to lose weight and succeeded.
C. It was hard for Fred to lose weight becausehe never succeeded.
D. However hard Fred tried, he could not lose weight.
Question 9: “I will not leave until I see the manager,” said the customer.
A. The customer refused to leave until he saw the manager.
B. The customer said he would leave before he saw the manager.
C. The customer was persuaded to see the manager before leaving.
D. The customer decided to leave because he did not see the manager.
Question 10: The situation was so embarrassing that she did not know what to do.
A. So embarrassing the situation was that she did not know what to do.
B. It was such an embarrassing situation; however, she did not know what to do.
C. She did not know what to do, though it was not an embarrassing situation.
D. So embarrassing was the situation that she did not know what to do.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction in each
of the following questions.
Question 11: A novel is a story long enough to fill a complete book, in that the characters and events
A B C
are usually imaginary.
D
Question 12: Not until he got home he realised he had forgotten to give her the present.
A B C D
Question 13: He has hardly never given a more impressive performance than this.
A B C D
Question 14: A lot of people stop smoking because they are afraid their health will be affected and
A B C
early death.
D
Question 15: The student must have her assessment form fill in by the examiner during the oral exam.
A B C D
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following
questions.
Question 16: No matter how angry he was, he would never ______ to violence.
A. refuse B. resist C. resolve D. resort
Question 17: Although we have a large number of students, each one receives ______ attention.
A. individual B. only C. alone D. separate
Question 18: I ______ work last week, but I changed my mind.
A. have started B. had started C. would start D. was going to start
Question 19: They live on a busy road. ______ a lot of noise from traffic.
A. It must be B. There must be C. There must have D. It must have been
Question 20: She passed the National High School Graduation Exam with ______ colours.
A. red B. true C. bright D. flying
Question 21: The Principal usually has his pupils ______ waste paper for their mini-project.
A. to collect B. having collected C. collected D. collect
Question 22: The children made ______ a funny story and wrote it on the card.
A. for B. out C. off D. up
Question 23: He is a very intelligent boy; ______, he sometimes gets bad marks.
A. otherwise B. so C. however D. thus
Question 24: Anna is holding her shopping bag with one hand and turning the door handle with ______.
A. others B. another C. the other D. other
Question 25: Ann: “Do you need any help?” – Kate: “______.”
A. I haven’t got a clue. B. That’s all for now.
C. That’s fine by me D. No, thanks. I can manage
Question 26: I ______ with my aunt when I amon holiday in Ho Chi Minh City next month.
A. will be staying B. will have stayed
C. will have been staying D. stay
Question 27: I can’t find my dictionary at the moment. I hope it will ______ up soon.
A. clear B. look. C. come. D. turn.
Question 28: He died ______ lung cancer last month, leaving his wife in great shock.
A. in B. by C. of D. for
Question 29: Lora: “Do you mind if I turn on the fan?” – Maria: “______.”
A. Never mind. B. Not at all C. Not for me D. Not enough.
Question 30: Tom: “Can I have another cup of tea?” – Christy: “_____.”
A. Allow yourself B. Do it yourself C. Help yourself D. Be yourself
Question 31: She started the course two months ago but dropped ______ after only a month.
A. out B. back. C. off D. in
Question 32: Nowadays, with the help of the computer, teachers have developed a ______ approach to
teaching.
A. multilingual B. multiple-choice C. multimedia D. multilateral.
Question 33: ______ that Columbus discovered America.
A. In 1492 B. That was in 1492 C. There was in 1492 D. It was in 1492
Question 34:The use of vitamin ______ and herbs has become increasingly popular among Americans.
A. ingredients. B. materials. C. components . D. supplements.
Question 35: Due to ever more spreading poaching, there ______ a dramatic decline in the number of
elephants over the last decade.
A. is B. had been C. was D. has been
Question 36: The language centre offers courses of various levels, such as elementary, intermediate and
______.
A. advancing B. advance C. advanced D. advancement
Question 37: He came ______ a lot of criticism for the remarks he made in a television interview.
A. out of B. in for C. off D. over.
Question 38: Geometry is a branch of mathematics ______ the properties of lines, curves, shapes, and
surfaces.
A. that it is concerned with B. that concerning with
C. concerned with D. that concerned with
Question 39:______ make a good impression on her.
A. Only by doing so can I. B. Only so doing can I.
C. Only by doing so I can. D. Only by so doing I can.
Question 40: People don’t like the way he shows off, ______?
A. do they B. don’t they C. doesn’t he D. does he
Read the following passage on transport, and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate
the correct answer to each of the questions from 41 to 50.
Most journeys in Britain and the US are made by road. Some of these are made on public transport
but most are by private car.
In Britain many people rely on their cars for daily local activities, e.g. getting to work, doing the
shopping, and visiting friends. People living in urban areas may use buses, trains or, in London, the
Underground, to get to city centres, mainly because traffic is often heavy and it is difficult to find anywhere
to park a car. Some places in the country may have a bus only two or three times a week so people living
there have no choice but to rely on their cars.
In the US large cities have good public transportation systems. The El railroad in Chicago and the
underground systems of New York, Boston, San Francisco and Washington, DC are heavily used. Elsewhere,
most Americans prefer to use their cars. Families often have two cars and, outside major cities, have to drive
fairly long distances to schools, offices, shops, banks, etc. Many college and even high-school students have
their own cars.
Long-distance travel in Britain is also mainly by road, though railways link most towns and cities.
Most places are linked by motorways or other fast roads and many people prefer to drive at their own
convenience rather than use a train, even though they may get stuck in a traffic jam. Long-distance coach /
bus services are usually a cheaper alternative to trains, but they take longer and may be less comfortable.
Some long-distance travel, especially that undertaken for business reasons, may be by air. There are regular
flights between regional airports, as well as to and from London. A lot of freight is also distributed by road,
though heavier items and raw materials often go by rail.
In the US much long-distance travel is by air. America has two main long-distance bus companies,
Greyhound and Trailways. Amtrak, the national network, provides rail services for passengers. Private
railway companies such as Union Pacific now carry only freight, though in fact over 70% of freight goes by
road.
The main problems associated with road transport in both Britain and the US are traffic congestion
and pollution. It is predicted that the number of cars on British roads will increase by a third within a few
years, making both these problems worse. The British government would like more people to use public
transport, but so far they have had little success in persuading people to give up their cars or to share rides
with neighbours. Most people say that public transport is simply not good enough. Americans too have
resisted government requests to share cars because it is less convenient and restricts their freedom. Petrol /
gasoline is relatively cheap in the US and outside the major cities public transport is bad, so they see no
reason to use their cars less.
(Extracted from Oxford Guide to British and American Culture, Oxford University Press, 2000)
Question 41: In Britain and the US most people travel by ______.
A. road. B. air. C. rail. D. sea.
Question 42: According to the passage, people in London may prefer the Underground to their own cars due
to ______.
A. long distances B. heavy traffic C. cheap tickets D. air pollution
Question 43: It is mentioned in paragraph 3 that the public transportation systems in the US are good in
______.
A. large states B. some states C. large cities D. all cities
Question 44: Which of the following is NOT true according to the passage?
A. Few college students in the US have their own cars.
B. Families in the US often have more than one car.
C. Most Americans prefer to drive their cars outside large cities.
D. The underground systems are popular in some major US cities.
Question 45: The phrase “at their own convenience” in paragraph 4 is closest inmeaning to ______.
A. at the latest time and nearest place. B. at an appropriate time and place.
C. at the fastest time and nearest place. D. at an early time and nearby place.
Question 46: Which of the followingis true about transport in Britain?
A. Long-distance travel in Britain is only by road.
B. Heavier items and raw materials are often transported by train.
C. There are no regular flights between regional airports.
D. Trains are usually cheaper than long-distance coach services.
Question 47: According to the information in paragraph 5, long-distance travellers in the US can choose
from ______ mode(s) of transport.
A. one B. two C. three D. four
Question 48: It is stated in the passage that the major problems of road transport in Britain and the US are
______.
A. traffic jamsand pollution B. drink-driving and traffic jams
C. speeding and bad roads D. accidents and pollution
Question 49: According to the passage, people in Britain refuse public transport because ______.
A. they think it is not good enough B. petrol is relatively cheap in Britain
C. they see no reason touse their cars less D. they like to share rides with neighbours
Question 50: The word “they” in the last sentence of the passage can best be replaced by ______.
A. Americans B. major cities C. neighbours D. the government
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is CLOSEST in
meaning to the underlined part in each of the following questions.
Question 51: Within a week on display at the exhibition, the painting was hailed as a master piece.
A. a down-to-earth work of art B. a large work of art
C. an excellent work of art D. an expensive work of art
Question 52: These were the people who advocated using force to stop school violence.
A. openly criticised B. publicly supported.
C. publicly said D. strongly condemned.
Question 53: Although they hold similar political views, their religious beliefs present a striking contrast.
A. significant difference B. interesting resemblance
C. minor comparison D. complete coincidence
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the wordor phrase that is OPPOSITE in
meaning to the underlined part in each of the following questions.
Question 54: Vietnam’s admission to the World Trade Organisation (WTO) has promoted its trade relations
with other countries.
A. expanded B. balanced C. boosted D. restricted
Question 55: The consequences ofthe typhoon were disastrous due to the lack of precautionary measures.
A. physical B. damaging C. severe D. beneficial
Read the following passage on social issues in American schools, and mark the letter A, B, C, or D on your
answer sheet to indicate the correct word for each of the blanks from 56 to 65.
In addition to the challenge to be excellent, American schools have been facing novel problems.
They must (56) ______ with an influx of immigrant children, many of whom speak little or no English.
They must respond to demands (57) ______ the curriculum reflect the various cultures of all children.
Schools must make sure that students develop (58) ______ skills for the job market, and they must consider
the needs of nontraditional students, such as teenage mothers.
Schools are (59)______ these problems in ways that reflect the diversity of the US educational
system. They are hiring or training large numbers of teachers of English (60)______ a second language and,
in some communities, setting up bilingual schools. Theyare opening (61)______ the traditional European-
centered curriculum to embrace material from African, Asian, and other cultures.
Schools are also teaching cognitive skills to the (62) ______ 40 percent of American students who do
not go on to higher education. In the (63) _______ of a recent report by the Commission on Achieving
Necessary Skills, “A strong back, the willingness to work, and a high school diploma were once all that was
necessary to (64) _______ a start in America. They are no longer. A well-developed mind, a continued
willingness to learn and the ability to put knowledge to work are the new keys (65) ______ the future of our
young people, the success of our business, and the economic well-being of the nation.”
(Extracted from InfoUSA – CD Version)
Question 56: A. fight B. cope C. stay D. do
Question 57: A. that B. whether C. what D. who.
Question 58: A. basics B. basic C. basis D. base
Question 59: A. distributing. B. delivering. C. discharging. D. addressing.
Question 60: A. as B. from. C. with. D. like.
Question 61: A. for B. up C. into D. on
Question 62: A. fairly B. nearly C. mostly D. slightly
Question 63: A. ways B. minds C. words D. directions
Question 64: A. take B. get C. bring D. make
Question 65: A. to B. for C. in D. at
Read the following passage on architecture by Lawrence B. Anderson, and mark the letter A, B, C, or D on
your answer sheet to indicate the correct answer to eachof the questions from 66 to 75.
Architecture is the practice of building design and its resulting products; customary usage refers only
to those designs and structures thatare culturally significant. Architecture is to building as literature is to the
printed word. Vitruvius, a 1st-century BC Roman, wrote encyclopedically about architecture, and the English
poet Sir Henry Wotton was quoting him in his charmingly phrased dictum: “Well building hath three
conditions: Commoditie, Firmenes, and Delight.” More prosaically, one would say today that architecture
must satisfy its intended uses, must be technically sound, and must convey aesthetic meaning. But the best
buildings are often so well constructed that they outlast their original use. They then survive not only as
beautiful objects, but as documents of the history of cultures, achievements in architecture that testify to the
nature of the society that produced them. These achievements are never wholly the work of individuals.
Architecture is a social art.
Architectural formis inevitably influenced by the technologies applied, but building technology is
conservative and knowledge about it is cumulative. Precast concrete, for instance, has not rendered brick
obsolete. Although design and construction have becomehighly sophisticated and are often computer
directed, this complex apparatus rests on preindustrial traditions inherited from millennia during which most
structures werelived in by the people who erected them. The technical demands on building remain the
elemental ones – to exclude enemies, to circumvent gravity, and to avoid discomforts caused by an excess of
heat or cold or by the intrusion ofrain, wind, or vermin. This is no trivial assignment even with the best
modern technology.
The availability of suitable materials fostered the crafts to exploit them and influenced the shapes of
buildings. Large areas of the world were once forested, and their inhabitants developed carpentry. Although
it has become relatively scarce, timber remains an important building material.
Many kinds of stone lend themselves to building. Stone and marble were chosen for important
monuments because they are incombustible and can be expected to endure. Stone is also a sculptural
material; stone architecture was often integral with stone sculpture. The use of stone has declined, however,
because a number of other materials are more amenable to industrial use and assembly.
Some regions lack both timber and stone; their peoples used the earth itself, tamping certain
mixtures into walls or forming them into bricks to be dried in the sun. Later they baked these substances in
kilns, producing a range of bricks and tiles with greater durability.
(Extracted from Microsoft® Encarta® 2009 Encyclopedia – DVD Version)
Question 66: According to the passage, the term “architecture” is normally used to refer to the designs and
structures that have ______.
A. technical importance B. cultural significance
C. social importance D. religious significance
Question 67: Which of the following is NOT considered an essential characteristic of architecture according
to the passage?
A. Utility B. Beauty C. Strength D. Economy
Question 68: When well-constructed buildings exist longer than their original use, they serve as ______.
A. witnesses to major ancient wars B. museums and exhibition galleries.
C. witnesses to their historical times D. monuments to ancient time heroes.
Question 69: The author uses the phrase “social art” in the first paragraph to emphasise that architecture
is an ______.
A. art that belongs to a society B. achievement of many sociologists
C. achievement of many people D. art that is very much socialised
Question 70: According to the passage, knowledge about building technology ______.
A. includes the experience gained from generation to generation
B. is always influenced by a wide range of technological applications
C. is based on modern technologies rather than traditions
D. has experienced complete changes for generations
Question 71: The word “obsolete” in paragraph 2 mostly means ______.
A. out of place. B. out of hand C. out of date D. out of order.
Question 72: Which of the following factors must be taken into account in both ancient and modern
architecture according to the information in paragraph 2?
A. Sophisticated building technologies
B. Fundamental technical demands on building
C. Basic needs and the availability of materials
D. Basic safety rules in the building industry
Question 73: According to the passage, stone and marble were used for buildings of historical importance
because they _____.
A. make structures look more attractive B. are non-flammable and last long
C. are inflammable and endurable D. give warmth and comfort to their owners
Question 74: Accordingto the passage, today stone has been used less as a building material because______.
A. it has less influence on the shapes of buildings and sculptures
B. stone architecture is essential to the number of stone sculptures
C. there have been other more suitable materials for industrial use
D. it has become relatively scarce and more difficult to exploit
Question 75: The word “their” in the last paragraph refers to ______.
A. mixtures B. regions C. timber and stone D. walls and bricks
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the
position of the main stress in each of the following questions.
Question 76: A. amaze B. release C. offer D. believe
Question 77: A. calculate B. chemical C. attractive D. similar
Question 78: A. careerB. cocktail C. actor D. rubbish
Question 79: A. tradition B. socialise C. memory D. animal
Question 80: A. biology B. ability C. interactive D. inaccurate
ĐÁP ÁN TIẾNG ANH; Khối A1 Mã đề thi 794
1B 2B 3C 4B 5A 6D 7D 8D 9A 10D 11C 12B 13A
14D 15B 16D 17A 18D 19B 20D 21D 22D 23C 24C 25D 26A
27D 28C 29B 30C 31A 32C 33D 34D 35D 36C 37B 38C 39A
40A 41A 42B 43C 44A 45B 46B 47C 48A 49A 50A 51C 52B
53A 54D 55D 56B 57A 58B 59D 60A 61B 62B 63C 64D 65A
66B 67D 68C 69C 70A 71C 72B 73B 74C 75B 76C 77C 78A
79A 80C
BỘ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI TUYỂN SINH ĐẠI HỌC NĂM 2013
ĐỀ CHÍNH THỨC Môn: TIẾNG ANH; Khối A1
(Đề có 6 trang) Thời gian làm bài: 90 phút, không kể thời gian phát đề
Mã đề thi: 248
ĐỀ THI GỒM 80 CÂU (TỪ QUESTION 1 ĐẾN QUESTION 80)
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correctanswer in each of the following
questions.
Question 1: Thanh: “Lan’s the best singer in our school.” – Nadia: “______”
A. Yes, tell me about it! B. I can’t agree with you more!
C. That’s OK! D. Yes, please.
Question 2: You can use my car ______ you drive carefully.
A. though B. as though C. as long as D. lest
Question 3: His honesty is ______; nobody can doubt it.
A. in question. B. beside the question.
C. without question. D. out the question.
Question 4: In our hospital, patients ______ every morning.
A. are examined B. were examining C. have examined D. can examine
Question 5: The Moon is much closer to Earth ______, and thus it had greater influence on the tides.
A. but the Sun is B. where the Sun is C. than is the Sun D. unlike the Sun
Question 6: Connecticut was the fifth of the original thirteen states _______ the Constitution of the United
States.
A. to ratify B. ratify C. ratified D. have ratified.
Question 7: I'll give this dictionary to ______ wants to have it.
A. anyone B. whatever C. everyone D. whoever
Question 8: No one can avoid ______ by advertisements.
A. to be influenced B. having influenced C. influencing D. being influenced
Question 9: He wasn't attending the lecture properly and missed most of _____.
A. things said by the teacher B. that the teacher said.
C. which the teacher said D. what the teacher said.
Question 10: It is ______ work of art that everyone wants to have a look at it.
A. such an unusual B. such unusual a C. a so unusual D. so an unusual
Question 11: The children ran away as if they ______ a ghost.
A. have seen B. had seen C. would see D. see
Question 12: I would join that running competition ______.
A. when I was 5 years older B. if I were 5 years younger
C. if it would happen 5 years ago D. unless I were 5 years younger
Question 13: We decided to take a late flight ______ we could spend more time with our family.
A. so as to B. in order C. so that D. in order to
Question 14: He's sometimes bad-tempered but he's a good fellow _______.
A. at heart B. by heart C. with heart D. in heart
Question 15: Scarcely had he stepped out of the room______ he heard a loud laughter within.
A. then. B. until. C. than. D. when.
Question 16: “What ______ if the earth stopped moving?”
A. happened B. would happen C. happens D. will happen
Question 17: Mai: “Do you want another serving of chicken soup?” – Scott: “______.”
A. No way B. No comment C. No thanks D. No longer
Question 18: We expressed ______ the missing child would be found alive.
A. the hope for B. the hope which C. as we hoped D. the hope that
Question 19: A large number of workmen ______ because of the economic recession.
A. have laid down B. has laid aside C. have been laid off D. has been laid out
Question 20: Her mother, ______ has been working for thirty years, is retiring next month.
A. who. B. that. C. whom. D. whose.
Question 21: My brother tried to learn Japanese at a night school, ______ he gave up after 2 months.
A. therefore B. when C. until D. but
Question 22: Having traveled to different parts of our country, ______.
A. we have learned a lot about interesting lifestyles and customs
B. we are seeing a lot of interesting lifestyles and customs
C. many interesting lifestyles and customs have been learned by us
D. much has been learned about interesting lifestyles and customs
Question 23: The government was finally ______ by a minor scandal.
A. put back B. brought down C. pulled down D. taken down
Question 24: The water supply of our home city has failed to ______ average purity requirements.
A. see. B. meet. C. own. D. hold.
Question 25: Books and magazines ______ around made his room very untidy.
A. that lie B. laying C. which lied D. lying
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is CLOSEST in meaning to
the sentence given in each of the following questions.
Question 26: Peter’s main subject at university is electronics.
A. The university lets Peter major in electronics.
B. Electronics is among the subjects that Peter likes.
C. Peter thinks electronics is a special subject.
D. Peter majors in electronics at university.
Question 27: I wish I hadn’t accepted the invitation to her birthday party.
A. I insisted on having been invited to her birthday party.
B. I was very glad to accept the invitation to her birthday party.
C. I regret accepting the invitation to her birthday party.
D. If only I had come to her birthday party.
Question 28: No one but Jane succeeded in giving the correct answer.
A. All but Jane managed to produce the correct answer.
B. Only Jane failed to answer the question correctly.
C. Jane was among those who failed to guess the answer.
D. Everyone but Jane failed to provide the correct answer.
Question 29: Thanks to the efforts of environmentalists, people are becoming better aware of the problems
of endangered species.
A. Environmentalists are expressing their gratitude towards people who are better aware of the
problems of endangered species.
B. People owe their growing awareness of the problems of endangered species to the efforts of
environmentalists.
C. People have no idea about the problems of endangered species in spite of the efforts of
environmentalists.
D. Environmentalists are doing their best to makepeople aware of the problems of endangered
species.
Question 30: I could not get the job because I did not speak English well.
A. I would have spoken English well if I could get that job.
B. I wish I had got the job so that I could speak English well.
C. Despite my poor English, I was successful in the job.
D. I failed to get the job because of my poor English.
Question 31: Although the teacher explained the theory clearly, the students found it hard to understand it.
A. Though explained clearly, the theory of teaching was difficult to the students.
B. Although the teaching theory was clear, it was a real challenge to the students.
C. In spite of explaining the theory clearly, the students themselves found it hard to understand it.
D. Despite the teacher’s clear explanation of the theory, the students had difficulty understanding it.
Question 32: “How brave you are!” he said to the firemen.
A. He blamed the firemen for their discouragement.
B. He criticized the firemen for their discouragement.
C. He praised the firemen for their courage.
D. He asked how brave the firemen were.
Question 33: I would have worn the right shoes if I had known I was going to do all this climbing.
A. I would love to go climbing, but I do not have any shoes that would be suitable.
B. As I did not know I was going to do so much climbing, I did not wear suitable shoes.
C. I did not go climbing because I did not have the right shoes.
D. I would have gone on the climb if I had been wearing the right shoes.
Question 34: The man in that painting reminds me of my uncle.
A. Whenever I see the man in that painting, I remember to meet my uncle.
B. Whenever my uncle sees the man in that painting, he misses me.
C. Memories of my uncle come back whenever I see the man in that painting.
D. I am recalling my uncle whenever I look at the man in that painting.
Question 35: A small hotel was the only choice of place to stay at during my trip to London.
A. I had no alternative but to stay at a small hotel during my trip to London.
B. I was talked into staying at a small hotel during my trip to London.
C. There were a lot of hotels for me to choose from during my trip to London.
D. I had different choices of where to stay during my trip to London.
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to choose the word or
phrase that best fits each of the numbered blanks from 36 to 45.
In a world where 2 billion people live in homes that don't have light bulbs, technology holds the key
(36) ____ banishing poverty. Even the simplest technologies can transform lives and save money. Vaccines,
crops, computers and sources of solar energy can all reduce poverty in developing countries. For example,
cheap oral-rehydration therapy developed in Bangladesh has dramatically cut the death (37) _____ from
childhood diarrhoea.
But even when such technologies exist, the depressing fact is that we can’t make them (38) ______
for those who most need them. Solar panels, batteries and light bulbs are still beyond the purse of many, but
where they have been installed they change lives. A decent light in the evening gives children more time for
homework and extends the productive day for adults.
Kenya has a thriving solar industry and six years ago Kenyan pioneers also (39) ______ connecting
schools to the Internet via radio links. These people were fortunate (40) ______ being able to afford solar
panels, radios and old computers. How muchbigger would the impactbe if these things (41) ____ and priced
specifically for poor people?
Multinationals must become part of the solution, because (42) _____ they own around 60 per cent of
the world's technology, they seldom make products for poor customers. Of 1,223 new drugs marketed
worldwide from 1975 to 1996, for example, just 13 were for tropical diseases.
People think those enterprises should do more to provide vital products such as medicines (43) ____
different prices around the world to suit (44) _____ people can afford. Alternatively, they could pay a
percentage of their profit towards research and development for (45) _____.
Adapted from “The Price is Wrong” in “Focus on IELTS Foundations” by Sue O’Connell, Pearson
Longman, 2006
Question 36: A. to. B. at. C. with. D. for.
Question 37: A. amount B. penalty C. toll D. number
Question 38: A. enough cheaply B. cheap enough C. enough cheap D. cheaply enough
Question 39: A. were startingB. had started C. started D. have been starting
Question 40: A. in B. at C. by D. on
Question 41: A. have been made B. were made C. are made D. made
Question 42: A. unless B. however C. when D. while
Question 43: A. with B. to C. at D. on
Question 44: A. which B. what C. where D. that
Question 45: A. the poor B. the rich C. the wealthy D. the better-off
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct
answer to each of the questions from 46 to 55.
Archimedes' Principle is a law of physics that states that when an object is totally or partially
immersed in a fluid, it experiences an upthrust equal to the weight of the fluid displaced. The principle is
most frequently applied to the behaviour of objects in water, and helps to explain floating and sinking, and
why objects seem lighter in water. It also applies to balloons.
The key word in the principle is “upthrust”, which refers to the force acting upward to reduce the
apparent weight of the object whenit is under water. If, for example, a metal block with a volume of 100 cm³
is dipped in water, it displaces an equal volume of water, which has a weight of approximately 1 N (3.5 oz).
The block therefore seems to weigh about 1 N less.
An object will float if its average density is less than that of water. If it is totally submerged, the
weight of the water it displaces (and hence the upthrust on it) is greater than its own weight, and it is forced
upward and out of the water, until the weight of the water displaced by the submerged part is exactly equal
to the weight of the floating object. Thus a block of wood with a density six tenths that of water will float
with six tenths of its volume under water, since at that point the weight of fluid displaced is the same as the
block’s own weight. If a dense material is made into a suitable shape, it will float because of Archimedes’
principle. A ship floats, whereas a block of iron of the same mass sinks.
It is also because of Archimedes’ principle that ships float lower in the water when they are heavily
loaded (more water must be displaced to give the necessary upthrust). In addition, they cannot be so heavily
loaded if they are to sail in fresh water as they can if they are to sail in the sea, since fresh water is less dense
than sea water, and so more water must be displaced to give the necessary upthrust. This means the ship is
lower in the water, which can be dangerous in rough weather.
From "Archimedes' Principle", Microsoft® Student 2008 [DVD]. Microsoft Corporation, 2007.
Question 46: What happens when something is immersed in a fluid?
A. It will be pushed further down with a force, equal to the weight of the fluid displaced.
B. It receives an upward force, equal to the weight of the fluid displaced.
C. It receives a downward force, equal to the weight of the fluid displaced.
D. The fluid will expand the object and overflow to the floor.
Question 47: The word “volume” in the passage refers to ______.
A. loudness B. quantity C. frequency D. length
Question 48: The word “displaces” in the passage almost means “______”.
A. takes the place of B. takes place
C. replaces with a new one D. puts in position
Question 49: If an object’s average density is less than that of water, the object will ______.
A. sink. B. float. C. inflate. D. drift.
Question 50: A block of wood with a density seven tenths that of water will ______.
A. go up and down then sink
B. float with a half of its volume under water
C. float with an equal volume of its volume under water
D. sink immediately when submerged
Question 51: A ship floats, whereas a block of iron ofthe same mass sinks because the ship ______.
A. is made of wood B. is lighter C. has buoys D. has a special shape
Question 52: The phrase “six tenths” in the passage means “______”.
A. 6 and 10 B. 10/6. C. 10 of 6. D. 6/10.
Question 53: The word “upthrust” in the passage refers to the ______.
A. upward push B. upper side of an object
C. upturned force D. upside-down turn
Question 54: Ships cannot be so heavily loaded if they want to sail in fresh water as they sail in the sea,
because ______.
A. fresh water is ‘lighter’ than sea water B. there’s too much salt in sea water
C. sea water is ‘saltier’ than fresh water D. fresh water is more polluted
Question 55: Archimedes' Principle explains why ______.
A. all objects will float B. Archimedes became famous
C. objects seem lighter in water D. humans can swim
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the
underlined word(s) in each of the following questions.
Question 56: We are now a 24/7 society where shops and services must be available all hours.
A. an active society B. an inactive society C. a physical society D. a working society
Question 57: A chronic lack of sleep may make us irritable and reduces our motivation to work.
A. uncomfortable B. responsive C. calm D. miserable
Question 58: We'd better speed up if we want to get there in time.
A. slow down B. turn down C. put down D. lie down
Question 59: She is a very generous old woman. She has given most of her wealth to a charity organization.
A. mean. B. amicable. C. kind. D. hospitable.
Question 60: Her thoughtless comments made him very angry.
A. honest. B. kind. C. pleasant. D. thoughtful.
Read the following passage and mark the letter A, B,C, or D on your answer sheet to indicate the correct
answer to each of the questions from 61 to 70.
In 1826, a Frenchman named Niépce needed pictures for his business. He was not a good artist, so he
invented a very simple camera. He put it in a window of his house and took a picture of his yard. That was
the first photograph.
The next important date in the history of photography was 1837. That year, Daguerre, another
Frenchman, took a picture of his studio. He used a new kind of camera and a different process. In his
pictures, you could see everything clearly, even the smallest details. This kind of photograph was called a
daguerreotype.
Soon, other people began to use Daguerre's process. Travelers brought back daguerreotypes from all
around the world. People photographed famous buildings, cities, and mountains.
In about 1840, the process was improved. Then photographers could take pictures of people and
moving things. The process was not simple and photographers had to carry lots of film and processing
equipment. However, this did not stop photographers, especially in the United States. After 1840,
daguerreotype artists were popular in most cities.
Matthew Brady was one well-known American photographer. He took many portraits of famous
people. The portraits were unusual because they were lifelike and full of personality. Brady was also the first
person to take pictures of a war. His 1862 Civil War pictures showed dead soldiers and ruined cities. They
made the war seem more real and more terrible.
In the 1880s, new inventions began to change photography. Photographers could buy film ready-
made in rolls, instead of having tomake the film themselves. Also, they did not have to process the film
immediately. They could bring it back to their studios and develop it later. They did not have to carry lots of
equipment. And finally, the invention of the small handheld camera made photography less expensive.
With a small camera, anyone could be a photographer. People began to use cameras just for fun.
They took pictures of their families, friends, and favorite places. They called these pictures "snapshots".
Documentary photographs became popular in newspapers in the 1890s. Soon magazines and books
also used them. These pictures showed true events and people. They were much more real than drawings.
Some people began to think of photography as a form of art. They thought that photography could do
more than show the real world. It could also show ideas and feelings, like other art forms.
From “Reading Power” by Beatrice S. Mikulecky and Linda Jeffries
Question 61: The first photograph was taken with ______.
A. a small handheld camera B. a very simple camera
C. a daguerreotype D. new types of film
Question 62: Daguerre took a picture ofhis studio with ______.
A. a new kind of camera B. a very simple camera
C. special equipment D. an electronic camera
Question 63: The word “this” in the passage refers to the ______.
A. carrying of lots of film and processing equipment
B. stopping of photographers from taking photos
C. fact that daguerreotype artists were popular in most cities
D. taking of pictures of people and moving things
Question 64: The word “ruined” in the passage is closest in meaning to “______”.
A. poorly-painted B. heavily-polluted C. terribly spoiled D. badly damaged
Question 65: The word “lifelike” in the passage is closest in meaning to “______”.
A. moving B. realistic C. touching D. manlike
Question 66: The latest invention mentioned in the passage is the invention of ______.
A. handheld cameras B. processing equipment.
C. daguerreotypes. D. rolls of film.
Question 67: The word “handheld” in the passage is closest in meaning to “______”.
A. handling manually B. held by hand C. controlling hands D. operated by hand
Question 68: Matthew Brady was well-known for ______.
A. inventing daguerreotypes. B. the small handheld camera.
C. taking pictures of French cities. D. portraits and war photographs.
Question 69: As mentioned in the passage, photography can ______.
A. print old pictures B. convey ideas and feelings
C. show the underworld D. replace drawings
Question 70: Which of the following could best serve as the titleof the passage?
A. Different Steps in Film Processing B. Story of Photography
C. Photography and Painting D. Story of Famous Photographers
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from
the other three in pronunciation in each of the following questions.
Question 71: A. exact B. examine C. eleven D. elephant
Question 72: A. work B. stork C. force D. form
Question 73: A. aboard B. keyboard C. cupboard D. overboard
Question 74: A. reign B. reindeer C. protein D. vein
Question 75: A. pressure B. assure C. assist D. possession
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in
each of the following questions.
Question 76: I like the fresh air and green trees of the village which I spent my vacation last year.
A B C D
Question 77: Some people often say that using cars is not as convenient than using motorbikes.
A B C D
Question 78: It was not until the end of prehistoric times that the first wheeled vehicles appearing.
A B C D
Question 79: In the early 1900's, Pennsylvania's industries grew rapidly, a growth sometimes accompanied
by disputes labor. A B C
D
Question 80: Looking from afar, the village resembles a small green spot dotted with tiny fireballs.
A B C D
––– THE END –––
ĐÁP ÁN ĐẠI HỌC NĂM 2013 Môn thi: TIẾNG ANH; Khối A1 – Mã đề 248
1B 2C 3C 4A 5C 6A 7D 8D 9D 10A 11B 12B 13C
14A 15D 16B 17C 18D 19C 20A 21D 22A 23B 24B 25D 26D
27C 28D 29B 30D 31D 32C 33B 34C 35A 36A 37C 38B 39C
40A 41B 42D 43C 44B 45A 46B 47B 48A 49B 50C 51D 52D
53A 54A 55C 56B 57C 58A 59A 60D 61B 62A 63A 64D 65B
66A 67B 68D 69B 70B 71D 72A 73C 74C 75C 76C 77C 78D
79D 80A
ĐỀ THI TUYỂN SINH ĐẠI HỌC NĂM 2014
MÔN: TIẾNG ANH; Khối A1
Thời gian làm bài: 90 phút, không kể thời gian phát đề
Đề chính thức – Mã đề thi 285
ĐỀ THI GỒM 80 CÂU (TỪ QUESTION 1 ĐẾN QUESTION 80)
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the
following questions.
Question 1: The theory of relativity _____ by Einstein, who was a famous physicist.
A. was developed B. is developed C. develops D. developed
Question 2: ________ a few more minutes, we could have finished the task.
A. Unless we had. B. If we had had. C. If we have D. If we had
Question 3: Communities in remote areas are extremely _____ to famine if crops fail.
A. defenseless B. helpless C. disappointed D. vulnerable
Question 4: The girl was used ________ birthday presents from her brothers.
A. to receive B. to receiving C. to being received D. to be receiving
Question 5: I could hear voices but I couldn’t ________what they were saying.
A. turn up B. bring about C. make out D. try out
Question 6: ________ was the tea that we couldn’t drink it.
A. No longer. B. So strong. C. Hardly ever. D. How strong.
Question 7: Do you remember ______ to help us when we were in difficulty?
A. once offering B. to offer C. being offered D. you offer
Question 8: We could have caught the last train, but we ______ five minutes late.
A. were B. have been C. would be D. are
Question 9: ________ always gives me real pleasure.
A. I arrange flowers B. The flowers are arranged
C. While arranging flowers D. Arranging flowers
Question 10: In our team, no person _______ John could finish this tough task in such a short time.
A. other than B. including C. outside D. rather than
Question 11: Tom hasn’t completed the work yet and Maria hasn’t ______.
A. also B. either C. neither D. too
Question 12: Kay: “I wouldn’t do that if I were you.” – John: “______”
A. Wouldn’t you? Why? B. Would you, really?
C. I’d rather you didn’t. D. It’s out of the question.
Question 13: In my apartment there are two rooms, _______ is used as the living-room.
A. the large one B. the largest one
C. the largest of which D. the larger of which
Question 14: We received a call from the teacher ______ charge of our course.
A. to B. in C. at D. on
Question 15: The superstar, accompanied by the other members of the band, _______ to visit our school
next week.
A. has had B. are C. is going D. are going
Question 16: We hoped ______ they would come and give us new lectures.
A. when B. that C. which D. what
Question 17: Mrs. Chau has managed the department ______ that she’ll be promoted next month.
A. too successful B. so successfully C. very successful D. too successfully
Question 18: _______he got top marks at high school, he never went to university.
A. Despite B. Although C. Meanwhile D. Nevertheless
Question 19: Sammy had worked in England for a year ______ moving to Scotland.
A. until B. once C. while D. before
Question 20: Lucy: “You look really nice in that red sweater!” – Sue: “______”
A. Don’t mention it. B. How dare you? C. I’m afraid so. D. Thank you.
Question 21: Applications _______ in after 30th April will not be considered.
A. sent B. that is sent C. which sent D. send
Question 22: Mary: “The hat’s so beautiful. Thanks.” – Tony: “______”
A. Lucky you! B. Great idea! C. The same to you! D. I’m glad you like it.
Question 23: “It’s about time you _______ your homework, Mary.”
A. must do B. did C. do D. will do
Question 24: The higher the content of carbon dioxide in the air is, ______.
A. the more heat it retains B. the heat it retains more
C. it retains the more heat D. more heat it retains
Question 25: Be sure not to rely too ______ on your mother tongue when you are learning a foreign
language.
A. numerously. B. heavily. C. severely. D. abundantly
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the
correct answer to each of the questions from 26 to 35.
A radio telescope is a radio receiver that “sees” radio waves. Unlike a normal telescope, which sees
light, a radio telescope is used primarily in the area of astronomy because it can detect radio waves that are
emitted by celestial objects. Such objects in space, also called radio objects, can be things such as hot gas,
electrons, and wavelengths given off by different atoms and molecules.
The first radio telescope was invented by Grote Reber in 1937. He was an American who graduated
with a degree in engineering. He went on to work as an amateur radio operator and later decided to try to
build his own radio telescope in his backyard. Reber’s first two radio receivers failed to pick up any signals
from outer space, but in 1938, his third radio telescope successfully picked up radio waves from space.
A radio telescope consists of a large parabolic-shaped dish antenna or a combination of two or more.
The significance of the parabolic shape allows for the incoming radio waves to be concentrated on one focal
point, allowing the signals to be picked up as strongly as possible. A larger dish means that more signals can
be received and focalized.
In the late 1950s and early 1960s, the largest radio telescope of the time was invented with a seventy-
six-meter telescope although larger telescopes have been made since then. The largest current radio
telescope in the world is the RATAN-600 in Russia, whose diameter is 576 meters. It has provided valuable
feedback of the sun’s radio wavelengths and atmosphere. The largest radio telescope in Europe is a 100-
meter diameter telescope in Germany, and the largest radio telescope in the United States is the Big Ear in
the state of Ohio. The largest array of telescopes is the Giant Metrewave Radio Telescope in India.
Radio telescopes have provided scientists with valuable information about our universe. One of the
most important functions of radio telescopes is their ability to allow scientists to track different space probes,
the unmanned space missions in outer space. Radio telescopes allow for the travel of space probes into
places like the surface of Mars that are too dangerous for men to explore. Without radio wave technology,
scientists would not know much of what inhabits the universe nor would they be able to see it. Radio waves
are our eyes and ears in outer space.
By Timothy Hall, Arthur H. Milch and Denise McCormach. How to Master skills for the TOEFL iBT
Question 26: According to the passage, a radio telescope enables the detection of_____.
A. shapes and sizes of celestial objects B. normal light of celestial objects
C. creatures that inhabit celestial objects D. radio waves sent out by celestial objects
Question 27: According to paragraphs 2, all of the following are true about Grote Reber EXCEPT that ____.
A. he was an inventor B. he was an engineer
C. he was an astronomer D. he was an amateur radio operator
Question 28: Grote Reber’s idea to develop a radio telescope was not successful until _____.
A. he first built one in his backyard B. he experimented on the third one
C. he picked up signals from outer space D. he graduated from an engineering school
Question 29: The verb “pick up” in paragraph 3 is closest in meaning to ____.
A. select B. send C. receive D. lift
Question 30: According to the passage, which of the following statements is TRUE?
A. The Big Ear in the United States produces the largest array of telescope
B. A larger dish antenna helps a radio telescope produce better results.
C. The largest radio telescope of all time is the one with a seventy-six-meter diameter.
D. The pattern of radio waves received by radio telescopes is significant.
Question 31: The word “current” in paragraph 4 is closest in meaning to ____.
A. moving B. water movement C. electricity flow D. existing
Question 32: The word “they” in paragraph 5 refers to _____.
A. scientists. B. radio waves. C. places. D. eyes and ears.
Question 33: Radio waves are scientists’ eyes and ears in outer space because ______.
A. they can help them understand more about the universe
B. they can recognize who dominates the universe
C. they allow them to travel to such dangerous places as Mars
D. they help to track only manned space missions in space
Question 34: The focus of discussion in the passage is __________.
A. radio telescope B. atoms and molecules
C. radio waves D. radio operations
Question 35: Originally, this passage was probably published in ________.
A. a business journal. B. a scientific journal.
C. a fashion magazine. D. a book on environment.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is CLOSEST in
meaning to the sentence given in each of the following questions.
Question 36: They arrived too late to get good seats.
A. They had to stand for the whole show.
B. Although they were late, they found some good seats.
C. They got good seats some time after they arrived.
D. As they got there too late, there were no good seats left.
Question 37: John said, “You’d better not lend them any money, Daisy.”
A. John asked Daisy if she had lent them any money.
B. John commanded Daisy not to lend them any money.
C. John advised Daisy not to lend them any money.
D. John ordered Daisy not to lend them any money.
Question 38: I had two job offers upon graduation, neither of which was appropriate for my qualifications.
A. Both of the job offers I had prior to my graduation were appropriate for my qualifications
B. I was offered two jobs soon after my graduation, both of which were suitable for my
qualifications.
C. The two jobs offered to me after graduation didn’t suit my qualifications.
D. Though I wasn’t qualified enough, two jobs were offered to me upon graduation.
Question 39: This village is inaccessible in winter due to heavy snow.
A. Heavy snow makes it impossible to reach the village in winter.
B. We have no difficulty reaching this village in winter because of heavy snow.
C. Nobody likes to come to this village in winter because of heavy snow.
D. We cannot gain permission to this village in winter because of heavy snow.
Question 40: “Get out of my car or I’ll call the police!” Jane shouted to the strange man.
A. Jane politely told the man she would call the police if he didn’t leave her car.
B. Jane plainly said that she would call the police.
C. Jane threatened to call the police if the man didn’t leave her car.
D. Jane informed the strange man that she would call the police.
Question 41: When there is so much traffic on the roads, it is sometimes quicker to walk than to go by car.
A. During rush hours, walking gives me much more pleasure than driving in the heavy traffic.
B. It is faster to walk than to drive in the heavy traffic at certain time of the day.
C. The traffic is so heavy that you’d better walk to work; it’s quicker.
D. There is so much traffic these days that it is more pleasant to walk than to drive.
Question 42: It was only when I left home that I realized how much my family meant to me.
A. As soon as I left home, I found out what a family could do without.
B. I left home and didn’t realize how meaningful my family was.
C. Not until I left home did I realize how much my family meant to me.
D. Before I left home, I realized how much my family meant to me.
Question 43: I forgot to lock the door before leaving.
A. I didn’t remember whether I locked the door before leaving.
B. I remembered that I left the door locked before going out.
C. I locked the door before leaving, but I forgot about it.
D. I left without remembering to lock the door.
Question 44: It’s difficult for me to understand what he implies.
A. I find it difficult to understand what he really means.
B. To understand what he really means is difficult to find.
C. Understanding what he implies is found difficult.
D. What he implies is not very difficult to understand.
Question 45: There is no question of changing my mind about resigning.
A. Nobody knows about my decision on resigning.
B. I certainly won’t change my mind about resigning.
C. They asked me no question about resigning.
D. I should have changed my mind about resigning.
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined parted that needs
correction in each of the following questions.
Question 46: Our astronauts chosen for fly spacecraft were selected from military test pilots
A B C D
Question 47: After our discussion, we decided to take a late flight and so that we could spend
A B C D
more time with the clients.
Question 48: These exercises look easy, but they are very relatively difficult for us.
A B C D
Question 49: As the old one, this new copier can perform its functions in half the time
A B C D
Question 50: The assumption that smoking has bad effects on our health have been proved.
A B C D
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to
the underlined word(s) in each of the following questions.
Question 51: Now many people who shop at a heath food store instead of a local supermarket are much
more likely to find a healthy, sugar-free beverage
A. full of preservatives B. harmful to heath
C. convenient to prepare D. beneficial to heath
Question 52: Even though the mountain was very steep and the climb was hazardous, several adventurous
tourists managed to reach the top.
A. Causing a lot of risks B. bringing excitement
C. Resulting in depression D. costing a lot of money
Question 53: Dozens of applicants showed up for the vacant position, but only a handful of them were
shortlisted for the interview.
A. Class B. hand C. small number D. small amount
Question 54: Just like hearing infants who start first with simple syllable babbling, then put more syllables
together to sound like real sentences and questions, deaf babies follow the same pattern.
A. able to hear B. physically abnormal
C. obedient to patterns D. hard of hearing
Question 55: Thanks to the invention of the microscope, biologists can now gain insights into the nature of
the human cell.
A. far-sighted views B. spectacular sightings
C. deep understanding D. in-depth studies
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other
three in the position of the primary stress in each of the following question.
Question 56: A. observant B. decisive C. popular D. impatient
Question 57: A. reliable B. conventional C. preservative D. intellectual
Question 58: A. customer B. energy C. computer D. property
Question 59: A. struggle B. survive C. enlarge D. occur
Question 60: A. technology B. environment C. predominance D. superstition.
Read the following passage and mark the latter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word
or phrase that best fits each of the numbered blanks from 61 to 70.
Why is it that many teenagers have the energy to play computer games until late at night but can’t
find the energy to get out of bed (61) __________ for school? According to a new report, today’s generation
of children are in danger of getting so (62) _____ sleep that they are putting their mental and physical health
at (63) _____. Adults can easily survive on seven to eight hours’ sleep a night, (64) ____ teenagers require
nine or ten hours. According to medical experts, one in five youngsters (65) _____ anything between two
and five hours’ sleep a night less than their parents did at their age.
This (66) ______ serious questions about whether lack of sleep is affecting children’s ability to
concentrate at school. The connection between sleep deprivation and lapses in memory, impaired reaction
time and poor concentration is well (67) ______. Research has shown that losing as little as half an hour’s
sleep a night can have profound effects (68) _____ how children perform the next day. A good night’s sleep
is also crucial for teenagers because it is while they are asleep (69) ________ they release a hormone that is
essential for their ‘growth spurt’ (the period during teenage years when the body grows at a rapid rate). It’s
true that they can, to some (70) ________, catch up on sleep at weekends, but that won’t help them when
they are dropping off to sleep in class on a Friday afternoon.
By Tim Falla and Paul A.Davies, Solutions Advanced. OUP
Question 61: A. behind time B. about time C. in time D. at time
Question 62: A. few B. less C. much D. little
Question 63: A. jeopardy B. threat C. risk D. danger
Question 64: A. or B. because C. whereas D. so
Question 65: A. puts B. gets C. brings D. makes
Question 66: A. raises B. rises C. results D. comes
Question 67: A. organized B. arranged C. established D. acquired
Question 68: A. in B. on C. to D. at
Question 69: A. at which B. which C. where D. that
Question 70: A. rate B. extent C. level D. point
Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the
correct answer to each of the questions from 71 to 80.
The ability to conduct electricity is one of the key properties of a metal. Other solid material such as
silicon can conduct electricity but only effectively at certain temperatures. Also, some substances such as
salt (sodium chloride) can conduct when molten or when dissolved in water. The ability of metals to conduct
electricity is due to how their atoms bond together. In order to bond together the metal atoms lose at least
one of their outermost electrons. This leaves the metal atoms with a positive charge and they are now
strictly ions. The lost electrons are free to move in what are known as a sea of electrons. Since the electrons
are negatively charged they attract the ions and this is what keeps the structure together.
An electric current is a flow of charge and since the electrons in the sea of electrons are free to move
they can be made to flow in one direction when a source of electrical energy such as a battery is connected
to the metal. Hence we have an electric current flowing through the wire, and this is what makes metals such
good conductors of electricity. The only other common solid conducting material that pencil users are likely
to encounter is graphite (what the ‘lead’ of a pencil is made from). Graphite is a form of carbon and again
the carbon atoms bond in such a way that there is a sea of electrons that can be made to flow as an electric
current. Likewise, if we have an ionic substance like salt we can make the electrically charged ions flow to
create a current but only when those ions are free to move, either when the substance is a liquid or dissolved
in water. In its solid state an ionic substance like salt cannot conduct electricity as its charged ions cannot
flow.
Electrical insulators are substances that cannot conduct electricity well either, because they contain
no charged particles or any charged particles they might contain do not flow easily. Water itself is a poor
conductor or electricity as it does not contain a significant amount of fully charged particles (the ends of a
water molecule are partly charged but overall the molecule is neutral). However, most water we encounter
does contain dissolved charged particles, so it will be more conductive than pure water. Many of the
problems that occur when touching electrical devices with wet hands result from the ever-present salt that is
left on our skin through perspiration and it dissolves in the water to make it more conductive.
By Helena Gillespie and Rob Gillespie. Science for Primary School Teacher. OUP
Question 71: Electrical conductivity is
A. one of the most important properties of metals
B. one of the key properties of most solid materials
C. impossible for any substance when it is dissolved in water
D. completely impossible for silicon
Question 72: According to the passage, a metal can conduct electricity due to
A. the absence of free electrons
B. its atoms with a positive charge
C. the way its atoms bond together
D. the loss of one electron in the core of its atoms
Question 73: The word “outermost” in paragraph 1 mostly means
A. the lightest. B. nearest to the inside.
C. furthest from the inside. D. the heaviest.
Question 74: The atoms of a metal can bond together because
A. the lost electrons cannot move freely in the sea of electrons
B. electrons can flow in a single direction
C. they lose all of electrons
D. negatively charged electrons attract positive ions
Question 75: Salt in its solid state is not able to conduct electricity because
A. it has free electrons B. its charged ions can flow easily
C. it cannot create any charge ions D. it charged ions are not free to move
Question 76: The word “they” in paragraph 3 refers to
A. charged ions B. electric currents C. charged particles D. electrical insulators
Question 77: Water is a poor conductor because it contains
A. no positive or negative electric charge
B. only a small amount of fully charged particles
C. only a positive electric charge
D. only a negative electric charge
Question 78: We can have problems when touching electrical devices with wet hands because
A. the eater itself is a good conductor of electricity
B. the water dissolves the salt on our skin and becomes more conductive
C. the water contains too many neutral molecules
D. the water containing no charged particles makes it more conductive
Question 79: Which of the following is NOT true according to the passage?
A. Pure water is much more conductive than most water we encounter every day.
B. Graphite is a common solid substance that can conduct electricity.
C. Salt can conduct electricity when it is molten or dissolved.
D. Some materials are more conductive than others.
Question 80: Which of the following could best serve as the title of the passage?
A. Electrical Energy B. Electrical Devices
C. Electrical Insulators D. Electrical Conductivity
Answer key
1A 2B 3D 4B 5C 6B 7A 8A 9D 10A 11B 12A 13D
14B 15C 16B 17B 18B 19D 20D 21A 22D 23B 24A 25B 26D
27C 28B 29C 30B 31D 32A 33A 34A 35B 36D 37C 38C 39A
40C 41B 42C 43D 44A 45B 46A 47C 48C 49A 50D 51D 52A
53C 54A 55C 56C 57D 58C 59A 60D 61C 62D 63C 64C 65B
66A 67C 68B 69D 70B 71A 72C 73C 74D 75D 76D 77B 78B
79A 80D